Over hekwerken


De hekwerken worden gemaakt van een natuurlijk materiaal: hout. Dit kan Lariks zijn maar ook is een andere houtsoort mogelijk. Denk hierbij aan Douglas of geïmpregneerd tuinhout. Mijn voorkeur gaat echter uit naar Lariks.

 

Waarom een Lariks Hekwerk?

Het voordeel van het gebruik van Lariks voor de hekwerken en poorten is dat het weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Het vergrijst heel mooi in de loop van de tijd en hierdoor zal het hekwerk een mooie natuurlijke uitstraling krijgen en opgaan in de omgeving terwijl het zijn functie niet verliest.

 

Uiteraard kunnen de hekwerken en poorten ook worden gebeitst. Kies je voor een transparante beits dan zal het hout zijn mooie rood gouden kleur behouden. 

 

Tevens is het hout goed te bewerken door het feit dat een veelal rechte structuur heeft. Het hekwerk heeft hierdoor ook een robuust uiterlijk.

 

Daarnaast is het ook nog eens Europees hout en komt het Lariks wat ik gebruik uit de Harz in Duitsland.

 


Landelijk Lariks hekwerk
Landelijk Lariks hekwerk

Levensduur hekwerk

Een lariks hekwerk heeft ook een mooie levensduur, onbehandeld, van gemiddeld 10-15 jaar.

 

En dit is zelfs nog te verlengen! Wanneer lariks palen van het hekwerk gewoon in de grond staan zal het op de grens van aarde en lucht gaan rotten. Dit kan wel 10 jaar of meer duren maar uiteindelijk zal het gaan rotten. Beschermen kan door de palen van een hekwerk of toegangspoort in te teren en het hierdoor af te sluiten op de grens waardoor de levensduur verlengd wordt.

 

Ik adviseer hiervoor gebruik te maken van Postsavers; hierdoor kan de levensduur wel verdubbeld worden!

 

Paal met Postsaver
Paal met Postsaver
Postsaver
Postsaver
Paal zonder Postsaver
Paal zonder Postsaver

Hang- en sluitwerk

Ook maak ik gebruik van gegalvaniseerd hang- en sluitwerk. Het voordeel hiervan is dat het minder gevoelig is voor corrosie (bijvoorbeeld roesten), een fraaier uiterlijk krijgt (glans en kleur) en een langere levensduur heeft. Uiteraard zijn deze onderdelen ook los leverbaar. Neem hiervoor gerust contact met mij op.

Meer eigenschappen

Lariks hekwerken en toegangspoorten kunnen bij warmte scheurtjes vertonen die bij kouder en vochtiger weer ook weer zijn verdwenen. Het is een natuurlijk materiaal en hout werkt nu eenmaal. Kijk ook eens bij onze FAQ voor vragen en antwoorden over Lariks.